Ongelijkbladig vederkruid

Ongelijkbladig vederkruid

  • Blog_field_Filter Watergebonden, In friesland

Ongelijkbladig vederkruid is een groenblijvende waterplant met veervormige bladeren in kransen. De bloeistengels steken 3 tot 15 cm boven het wateroppervlak uit en hebben schutbladen die getand zijn. 

Ongelijkbladig vederkruid bloeit zelden en wordt zonder bloemen waarschijnlijk vaak over het hoofd gezien omdat de plant sterk lijkt op andere vederkruiden. 

Bij Myriophyllum-soorten is het aantal bladen per bladkrans en de bladvorm nogal variabel waardoor de soorten vegetatief lastig zijn te onderscheiden.

Aanwezigheid en effect in Europa

 Stand van zaken in 2023
Ongelijkbladig vederkruid heeft zich gevestigd in België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland. De verwachting is dat de plant zich kan vestigen in andere EUlanden met een gematigd klimaat, zoals Denemarken, Ierland, Italië, Polen, Portugal, Slowakije, Tsjechië en ook in het Verenigd Koninkrijk.


Effect op biodiversiteit en ecosysteem 
Ongelijkbladig vederkruid is zeer competitief en kan een zeer dichte vegetatie vormen waardoor inheemse ondergedoken waterplanten en ook inheemse vissen worden verdrongen. Ongelijkbladig vederkruid blijft in de meeste winters groen en heeft daardoor in het voorjaar een voorsprong op de meeste andere waterplanten. De plant heeft een negatieve impact op ecosystemen doordat licht wordt onderschept en doordat er veel voedingsstoffen in het water komen als de plant sterft. Dit kan leiden tot zuurstoftekort in het water.

Effect op ecosysteemdiensten 
Ongelijkbladig vederkruid kan een zeer dichte vegetatie vormen die de doorstroming van water ernstig belemmert waardoor de kans op overstroming toeneemt. Dichte vegetatie hindert recreatieactiviteiten zoals pleziervaart, zwemmen, duiken en sportvisserij.


Overige effecten 
Er zijn geen overige effecten bekend.

Aanwezigheid en effect in Nederland 

Stand van zaken in 2023
Ongelijkbladig vederkruid komt met name op de zandgronden en in stedelijk gebied algemeen voor in Nederland.

Beheermaatregelen 

Ongelijkbladig vederkruid werd vaak verkocht als zuurstofplant voor aquaria en vijvers, onder diverse namen. Deponeer overtollige planten van deze en andere soorten waterplanten altijd in de gft-container of op de composthoop in uw eigen tuin. Gooi waterplanten nooit in openbaar water, omdat de plant zich zal gaan verspreiden en schade veroorzaken. 
Bij bestrijding moeten de planten zo volledig mogelijk verwijderd worden waarbij fragmentatie moet worden voorkomen. Het is essentieel dat ook het wortelstelsel verwijderd wordt. In de weken na de bestrijding moet het gebied herhaaldelijk gecontroleerd worden op achtergebleven planten. Deze kunnen dan handmatig worden verwijderd. 
Meldingen van het ongelijkbladige vederkruid in de natuur kunnen worden doorgegeven via waarneming.nl.

Lees meer in de factsheet: https://www.nvwa.nl/binaries/nvwa/documenten/plant/planten-in-de-natuur/exoten/risicobeoordelingen/factsheet-ongelijkbladig-vederkruid/factsheet-ongelijkbladig-vederkruid.pdf