Struikaster

  • Blog_field_Filter Landgebonden

Struikaster is een struik of een kleine boom tot 4 meter hoog. De maximale stamdikte is 16 cm. In Nederland komen gen struiken voor die op de struikaster lijken.

Aanwezigheid en effect in Europa 

Stand van zaken in 2022
Struikaster komt voor in België, Frankrijk, Italië, Spanje en Verenigd Koninkrijk. De verwachting is dat de plant zich ook kan vestigen in een aantal andere lidstaten.

Effect op biodiversiteit en ecosysteem 
In gebieden waar struikaster voorkomt, worden eerst standplaatsen met verstoorde bodems gekoloniseerd. Vandaaruit vestigt de soort zich in natuurlijke tot half natuurlijke gebieden. Struikaster vormt op den duur eenvormig, dicht en ondoordringbaar struikgewas waardoor de inheemse planten worden weggeconcurreerd en verdwijnen. De plant heeft in Frankrijk, Italië en Spanje een grote impact. In zuidelijke landen komt struikaster voor in een groot aantal Natura 2000-gebieden.

Effect op ecosysteemdiensten 
Er zijn geen effecten bekend.

Overige effecten                                                                                      Struikaster wordt ervan verdacht hooikoorts te veroorzaken. De plant is giftig, schapen gaan dood als ze er te veel van eten. Daar tegenover staat dat de plant niet graag wordt gegeten door dieren. Als planten zich vestigen op weidegronden, vermindert de waarde van deze gronden.

Aanwezigheid en effect in Nederland 

Stand van zaken in 2022
Struikaster komt incidenteel voor in Nederland. In Nederland is de soort dankzij snel menselijk ingrijpen verdwenen uit twee natuurgebieden.

Beheermaatregelen 

Het verwijderen van planten is de meest effectieve maatregel om verdere verspreiding naar de omgeving te voorkomen. Verwijdert u uw planten, gooi deze dan niet weg in de natuur, maar bij het groenafval. Het houden van deze soorten in botanische collecties is alleen mogelijk voor (wetenschappelijk) onderzoek of ex-situ bewaring. Hiervoor moet een vergunning worden aangevraagd bij RVO.nl. Meldingen van de struikaster in de natuur kunnen worden doorgegeven via waarneming.nl. 
Provincies zijn verantwoordelijk voor het nemen van eliminatie- en beheersmaatregelen voor soorten op de Unielijst, wat zij kunnen doen samen met water- en terreinbeheerders en anderen. Jonge planten kunnen handmatig uitgetrokken worden.

Lees meer in de factsheet: https://www.nvwa.nl/binaries/nvwa/documenten/plant/planten-in-de-natuur/exoten/risicobeoordelingen/factsheet-struikaster/factsheet-struikaster.pdf